Odottavan äidin fysioterapia

Fysioterapiaa raskausajan tueksi auttamaan äidin ja vauvan hyvinvointia. Kiputilojen hoitoa, kehon kuormituksen muuttuessa täsmähoitoa ja kuntoutusta, jotta äiti voi valmistautua elämänsä tärkeimpään päivään huoletta ja iloisin mielin kehoonsa luottaen. Lantionpohjalihakset ja vatsalihasten erkauma-asiat ovat tärkeimpiä kulmakiviä, jotta myös synnytyksestä palautuminen käynnistyisi tehokkaasti ja turvallisesti.


Odottajan vartalo kokee muutoksia, joihin ovat syynä hormonit ja painonnousu. Etenkin hormonimuutosten vuoksi lantion alueen sidekudokset löystyvät, jolloin selän ja lantion tuki tulee lihaksista. Lihastuki on merkittävää  kehon painopisteen siirtyessä alas- ja eteenpäin.  Jalat ja jalkaterät voivat joutua koville, varsinkin viimeisten kuukausien aikana. Läpi raskausajan kestänyt liikunta auttaa äitiä jaksamaan niin synnyttäessä kuin vauvanhoidossakin.

 


Fysioterapia voi tarjota apua raskailta tuntuville jaloille, edesauttaen jalkaterien ja koko alaraajojen hyvinvointia erilaisilla täsmäharjoitteilla sekä manuaalisilla käsittelyillä. Tärkeää on myös keskittyä rangan hyvinvointiin ja tukilihaksiin niin keskivartalon, lantion kuin yläselän alueellakin.

Raskaus venyttää vatsakalvoa (linea alba) sekä lantionpohjaa (pelvic floor). Lihaskalvon venymistä voi seurata jo raskauden aikana, mutta synnytyksen jälkeen vatsapeitteiden palautuminen on huomattavan tärkeää, niin rangan kuin lantionpohjan hyvinvoinnille. Lantionpohjan lihaksia kannattaa treenata jo raskausaikana, mutta erityisesti synnytyksen jälkeen.